01.11.2019 : TOPLUMSAL BİR SORGULAMA! APTALMIYIZ? CAHİLMİ? AKILLIMIYIZ ZEKİMİ?

Toplumsal bir kanayan yara. Türk toplumu neden zeki ama cahil olarak görülüyor? Peki yerinde neden bizlere aptal yakıştırması dahi yapılabiliyor. Bunu açıklamak için bir partiye ve ülkenin en üst mertebesinde bulunan bir insana bir proje götürmüştüm. Bunda bir beyin maketi ve içinde bizlerin aptal olmadığını ispat eden bir kitapçık yerleştirerek bu yazımı resmi bir çalışmam ile gerek maket gerekse dosya ile açıklamıştım. Kısa ve net olarak o kişilerde bunu anlamayacak cehalete sahip olduklarından, o maketi elimden alsalar da cehaletlerini bir şekilde ortaya koymuş oldular. Ben bu yazımda en alttaki bir çöpçünün bu tür insanlardan bilgisiz ama o beyin maketini alan cahil insanlardan daha akıllı olduklarını savunarak bu yazıma en tepedekilere aptal demiyorum bazı cahil insanları örnek vermek istiyorum. Evet bir çöpçü ya da bir sanatkâr bir mobilya ustası, bir elektrik ustası, bir müzisyen ya da enstrüman ustası dahi bu tür insanlardan daha akıllı ve daha kültürlüdür diyebilirim. Hani eğitimli ve okumuş derler ya evet bu tür bilgi sahiplerini akıllı ya da cahil olarak örneklemiyorum. Okumuş olmak ayrı kültürlü olmak gerçekten çok ayrı. Ama cahil olmak çok ayrı aptal olmak çok ama çok ayrı.

 

GELİN APTAL İLE CAHİLİN FARKINA BİR BAKALIM: ben demiyorum ( Aptal - sıfat - zekâsı pek gelişmemiş olan, alık, bön, budala, ahmak (kimse). ( cahil – sıfat eğitim ve öğrenim görmemiş (kimse).Benzer bilisiz, belli bir konuda yeterli bilgisi olmayan (kimse). Halk ağzından ise,  genç ve toy, deneyimsiz (kimse).

Kısa ve net olarak cahil olmanın bir aptallık olmadığını, aptal olmanın bir kişilik kusuru olduğu açıkça yazmaktadır. Toplumsal olarak ta aynen böyleyiz. Gerçekten akıllı ve zeki bir milletiz bunu kendi eğitimlerimde veriyor ve test ederek yerinde onaylıyorum. EVET ÇOĞUNLUKLA CAHİL BİR MİLLETİZ. Okumuyor öğrenmiyor bilgimize bilgi katarak cahillikten kurtulamıyoruz. Ülkemizin en büyük sorunu da budur eğitimsiz bir toplum olmanın bilgisizlik dolu yaşamsal koşullarımızdan dolayı kendini akıllı zanneden belirli konulardaki bilgili insanlar tarafından kullanılıyor ve onların altında bilgisizlikten dolayı kaybediyoruz. Bir örnek verirsek bazı bilgi dolu avukatların bizleri ezebilmesi bilgileri ile bizlerin cehaletinden dolayı yerinde cezalandırması olarak örnekleyebiliriz. Evet hukuk hakkında cahiliz. Siyaset hakkında kamu düzeni hakkında ve insani haklarımız hakkında cahiliz. Eğitim hakkında cahiliz. Sağlık hakkında ekonomi hakkında teknoloji hakkında cahiliz. İletişim hakkında ve daha birçok konu hakkında gerçekten çok ama çok bilgisiz yani cahiliz. Bir konuyu bilmemek yerinde cahillik olarak görülse de Türk toplumu olarak aptal değiliz ve gerçekten akıllı ve çok ama çok zekiyiz.

AKIL VE ZEKâ HAKKINDA: Yine bir örnek vererek bu konuyu da açıklamış olayım. Bir pc ya da laptop yani bilgisayar aldığınızı varsayın. (İçinde bir hard disk yani sanal akıl toplayıcı bilgi depolama alanı var) buna bizlerin bilgi doldurma haznemiz yani beynimiz olarak varsayarsak, içine bilgi koymaz isek o bilgiye de ulaşmamış oluruz. İşte tam burada ise işletim sistemi ve bunu yöneten ram denilen zekâ tarafımız olarak örnekleyebiliriz. Akıl ve zekânın bilgiye ulaşamadığı zaman ise bu bilgi eksikliği oluyor ki buna da deponun boşluğu gibi, insanda ise bilgi noksanlığı yani cehalet olarak örnek verebiliriz. Tamda bu örneğe uysun ya da uymasın yukarıda ilmi açıklamalar aptal ve cahil arasındaki farkı anlatırken akıl ve zekanın ise bilgi olmadan fazlada işe yaramadığını bir ben değil herkes çok iyi anlayacaktır. Yani akıllı ve zeki olsak ta bilgi ile doldurulan bir beyin bizleri hem akıllı bilgili ve zekamızın değerini ortaya koymuş olacaktır. EVET ÇOK AMA ÇOK HIZLI BİR PC LEPTOP NASILKİ BOŞ BİR HARD DİSKTEN BİLGİ BULAMADIĞI İÇİN İYİ SONUÇ VERMEYECEKSE, AKILLI VE ZEKİ BİR TOPLUMDA BİLGİSİZ VE CAHİL OLARAK FAZLADA İLERİ GİDEMEYECEKTİR. Akıl bilgi ile yani okumakla bir uğraşı bedensel yetenek haline getirerek hiç durmadan eleştirisel olarak düşünen, değerlendiren ve uygulama yaparak Kendimizi yetiştirmediğimiz zaman yalnız cahil kalmamış oluyor aynı zamanda toplumsal sorumluluğumuzu da yerine getiremediğimizi içtenlikle söyleyebilirim. Bilgi bir hazine ve geleceğin sermayesidir. Bu sermayeyi geliştirerek bu cahil kimliğimizden kurtulurken dünyaya da Türk milletinin geçmişindeki gibi çok daha başarılı bir toplum olacağımızı göstermiş olabiliriz.

Kişisel olarak ülkemizin toplumsal olarak daha çalışkan ve daha bilgili olması gerek ülkemizi geliştireceği gibi insan olarak ise gerçek bir vatansever olarak birçok değerimize katkıda bulunmuş olabiliriz. Dünya genelindeki toplumlara baktığımızda eğitim düzeyleri olsun kültürel yaşantıları olsun öğrenmeye ve gelişime açık bir yaşam şeklini uyguladıkları görülebilecektir. Okumayan öğrenmeyen bu öğrenilenleri iş kollarına mesleki yeteneklerle birleştiremediğimiz zaman evet her türlü kandırmacaya inanır ve her türlü manipülasyon teknikleri ile kullanılarak yerinde CAHİL, yerinde APTAL durumuna düşebiliriz. Son olarak kendim olsun ayırmadan tüm Türk toplumunun akıllı ve zeki olduğuna en içten şekilde inanıyorum ve bu sorumluluğun bilincinde olarak 6 yaşımdan beri okumaya çalışmaya araştırmaya üretmeye çalışarak kendime aptal ve cahil dedirttirmemeye çalışıyorum. Aynı sorumluluğu herkesten bekleyerek bu ülkenin bir ferdi olarak artık Türk toplumunun insanlarının çoğunluğu CAHİL yerine bilgili olarak anılmasını en samimi duygularımla hayal ediyorum.

Saygılarım tüm ülkem insanlarına, okuyan öğrenen çalışan üreten akıllı ve zeki bilgili tüm insanlarımıza. Ünal duran.

( saygılarımla Ünal duran ) Not: bütün yazılarıma yorum ve önerilerde bulanabilirsiniz. Bu öneriler beni daha özverili bir şekilde yazmamı sağlayacağını umuyorum. Mail bölümünden önerilerinizi bekliyorum.