15.08.2023 : FUTBOL ADINA İMDAT GİBİ GERÇEKLER.

 

FUTBOL ADINA İMDAT GİBİ GERÇEKLER. ve Acil olarak yapılması gerekenler.

Futbol adına imdat gibi gerçekler. Evet gerçekten imdat bir insanın yanlışları görebilmesi ve birşeyler yapabilecek olması, ama yapamaması yapmasına olanak sağlanmaması? NE KADAR ACI !

1- KİMİN ADINA ACI? Örnek olarak varsayın ben 11 yaşında bir futbolcu olma hayali olan çocuğum ve banada çok acı! Evet beni yetiştirmeye çalışan çoğu antrenörün aslında yetersiz ve çoğununda yeterli diploması dahi yokken? Yani çoğu yetersizken beni ve bizleri yetiştirmeye çalışıyorlar. Beni yetiştirmeye çalışan çoğu antrenörler ise bir şekilde lisans yada diploma almış olsalarda, daha kendileri çoğu sorunlarını çözemeden beni anlamadan tanımadan beni 15 dakikalık seçme yalanı ile benim futbol geleceğime karar verebiliyorlarsa benim içinde çok acı. Ya ailem, ailelerimizin çoğu, yeterli spor bilgileri olmadığı gibi olsada beni yanlış yönlendirenlere inanarak hangisi doğru? Hangisi yanlış? Dahi bilmeden benim yeteneğimin dahi farkına varamıyorlar. Ya yeteneksizim ama yetenekli görüyorlar? Yada yetenekliyim ama yeterli imkanı desteği göremeden yok olacağımı dahi gözlemleyemiyorlar. Peki ben büyüdüm ve 15 imi 16 mı 17 mi geçirerek bu güne geldiysem ya yeterli çevrem yok ise nasıl bir yol belirleyeceğim. Kör ebe gibi oradan oraya sürüklediler ve 11 yaşımda lisanslayarak bu güne 4-5  kulüp gezdim ve şu an nasıl profesyonel olurum bilemiyorum. Gideyim diyorum benden çok para istiyorlar. Peki ya borcum yok ise, bu durum ise başka muamma. Evet  18 yaşımı bitirdim şimdi ne yapacağım? Futbolumu bırakacağım, peki bana kim yada kimler sahip olacak? Ailem diyor zamanın geçti? Seçmelerde diyorlar artık senden geçmiş, Nasıl geçti diyorum daha yeni tam olduğumu düşünürken daha kendimin farkına yeni varmışken nasıl geçti? 11 yaşımdan bu güne bir çok seçmeye gittim beni neden seçmediler? Vallahi kimse neden seçilmediğimi ne yapmam gerektiğini dahi söylemediler.  Çoğu 10 dk - 15 dk süren seçmelerde daha ısınmadan top ayağıma deymeden yok dediler. Peki iyi bir takıma ve imkanları çok geniş bir takıma seçilme şansım yok ise? Peki ne olacak benim halim SÖYLERMİSİNİZ?

2- KİMİN ADINA ACI? Ben bir futbolcu olma hayali kuran yukarıdaki örnek futbolcu adayının örnek bir babasıyım ve çok kaygılıyım belki gücüm yok, maddi imkanım yok, hatta tanıdığım yok, torpilim ise hiç yok. Tek tanıdıklarım büyük bir kulübe gönderemediğim ama mahallemde halı sahada kulüp olduğunu söyleyen futbol kursundaki antrenörler. Çoğu olumsuzluklara rağmen evladımı bu güne getirdim ve ne yapacağımı bilemiyorum. Daha 7,8 yaşından bu güne, 11 yaşından 18 yaşına ise olmadık yaşanmadık herşeyi yaşayarak evladımı, ve evlatlarımızın iyi oynadığını düşünerek kendi adımada futbolcu olmasına çalışıyorum. Sonu belli olmayan bir hayale ortak olarak zor imkanlar ile bu güne geldim. PEKİ ŞİMDİ NE YAPACAĞIM? Peki yukarıdaki örnek evladım ne olacak PEKİ BENİM GİBİ BİRÇOK EVLATLARIMIZ NE OLACAK? SÖYLERMİSİNİZ?

3- KİMİN ADINA ACI? Evet ben bir futbolcu adayı, ben bir baba, ben bir ANTRENÖRÜM ! BEN BİR TEKNİK DİREKTÖR, BEN BİR YÖNETİCİ VE BEN BİR SIRADAN İNSANIM. Evet benim için çok ama çok acı. Bir insanın yanlışları görebilmesi ve birşeyler yapabilecek olması, ama yapamaması, yapmasına olanak sağlanmaması? NE KADAR ACI ! Vallahide torpil, billahide torpil, tillahide torpil, 6 yaşımdan bu güne herşeyi yaşadım ve gördüm. Son zamanların en büyük sorunu liyakat sahibi olamayanların bir yerleri işgal etmesi olarak örnek verebilirim. Yetenek nedir? Yetenek keşfi nedir bilmeden biraz spor ve biraz futbol bilgisi ile birkaç telefon ile çevrende varsa istediğin büyük kulüpte antrenör teknik direktör hatta yönetici herşey olabiliyorsunuz.

BENİM ACIMIN EN BÜYÜĞÜ, İŞİN ÇOCUKLAR TARAFI, Söylediğim birkaç olumsuz örneğin binlercesini sayabilecek olsamda? Örnek bir kaçı ile asıl sorunun teknik boyutunu anlatmak istiyorum. Çoğu teknik olarak seçme ve yetenek keşfini ne yazıkki bilmiyorlar. En basit bir metod ile öğrenci seçmeye gelen bir aileye bir not ile kapasite değerlemesi dahi veremiyorlar. Çünkü gerçekten bilmiyorlar ve bunun için emek ve çaba sarfetmiyorlar. Çocuğun 5 ile 10 dk boş zamanını sahada performans olarak görerek yanlış değerleme yapıyorlar. Ülkemizin son zamanlardaki eğitim karmaşası gibi kendi yaşamsal eğitimlerini bitirmeden antrenör ve teknik direktör olan çalıştırıcılar ne yazıkki çoğu yetersizler. Denedim konuşmayı bazı ünlü teknik direktörleri aradım, vallahi konuşmaktan iletişimden bir haber durumdalar. Saçma bir yoğunluk içinde kendilerini verilen sanal değerin içinde gerçekten değersiz tavırlar sergiliyorlar. Düşünüyorum ve diyorumki yılanı koysalar bir odaya, o odada yılanla dahi yaşayabilirimde? Bu çocuklar bu ilgisiz çoğu bilgisiz antrenörlerden ne alabilirler. Nasıl dinler ve anlarlar emin olun o çocukların vay haline diyorum. Ve o teknik adamların dünya listesinde neden olmadıklarını, olsalarda neden altlarda olduklarını çok iyi anlıyorum.

DAHA ÖNCEDENDE DOĞRULARI ANLATMIŞTIM. Bana antrenörleri neden eleştirdiğimi sende bir antrenörsün diyerek bana sitem edenleri hatırlıyorum. Evet o kişiler hala o büyük kulüpte yönetimde hoca olarak görev yapıyorlar ve vallahide bir tane yetenek keşfedemediler. Ve devam ederek aynı eski metodlar ile aynı bilgiler ile futbola yön vereceklerini zannediyorlar. Evet çoğu futbolu biraz oynadıkları için bildiklerini zannediyorlar. Ben ise hayır bildiğimi zannetmiyorum, bilmeye öğrenmeye çalışmaya devam ediyorum. Futbolun ise % 75 inin mental olduğunu davranış ve yaşamsal eğitimden beslenecek eğitimcilerin bu spora dahada fazla destek olacaklarını savunuyorum. İletişim yoksunu becerisi olmadan bedensel gelişimi atletik özellik olarak ele alan bir savın başarılı olacağını düşünmüyorum. Akli eğitimin insani iletişimin algının öğrenimin ve öğretiyi hayata katmanın başarı getireceğini savunuyorum. 85-86 milyona yakın bir ülkede bunca yabancı sporcuya neden ihtiyaç olur anlam veremiyorum ve sonucu açıklıyorum YETİŞTİREMİYORSUNUZ VESSELAM. Sebebi ise sizler eğitimciyim diyerek evlatlarımızı yok sayan sizlersiniz vesselam. Ezber ile kitaplardan dahi değil internetten oradan buradan hiç acı çekmeden yorulmadan acıyı anlatan bir eğitim ne yazıkki eğitim olamaz. Hele yetenek keşfi? Kendini tanımaktan aciz antrenör yada son zamanların moda ismi ile scout lar, yani yeteneği anlayan ve keşfedenler inanın çoğu kendilerini dahi doğru dürüst tanımıyorlar. Peki daha kendisi konuşmaktan iletişimden bir haber ise benim ülkemin evlatlarını nasıl yetiştirecekler. Ha çok kolay olan ise YETİŞMİŞ YABANCILARI AL VE OYNAT en kolay antrenörlük ve en basit teknik direktörlük? Evet emin olun çok ama çok acı. Banada, futbolcu evlatlarımızada, ailelerinede, ülkemiz adınada gerçekten çok acı.

SİZE REÇETEYİ VEREYİMMİ ? Reçete gerçekten psikolojiden, iletişimden, ilgiden, alakadan, anlayıştan, akıl ve zekadan meydana geliyor. Reçete bir makine yaratmak için olmadık antrenmanları ön görmek değildir. Reçete basitce alınan bir diploma ile torpille ünlü bir takımın başına geçmek ise  hiç değildir. Gerçek reçete ülkemiz yaşamsal gerçeklerine göre evlatlarımızı öncelikle mental algılarına göre belkide üzerinde çalışıp projelendirdiğim ( z.h.e.s ve f.a ) eğitim sistemi ile yetiştirmeyi denemek olmalıdır.

 

 

Ünal DURAN RAPOR 14.08.2023 Pazartesi

( saygılarımla Ünal duran ) Not: bütün yazılarıma yorum ve önerilerde bulanabilirsiniz. Bu öneriler beni daha özverili bir şekilde yazmamı sağlayacağını umuyorum. Mail bölümünden önerilerinizi bekliyorum.