01.04.2018 : SAHTE EGO, SANAL BAŞARI

 

ÜLKEM KAMUOYUNA,  BİLİNÇLİ SPORCULARA FUTBOLCU ADAYLARI VE BİLİNÇLİ VE SORUMLU VELİLERİN DİKKATİNE

ATTIĞIM BAŞLIK BU, SAHTE EGO, SANAL BAŞARI: Sorunun asıl kaynağı toplum olarak sanal yaşama hazırlıksız girişimizden başlamaktadır.Daha gerçek yaşamda kendimizi ifade edemeyen bir toplum olarak, sanal ortama girişimizde hazırlıksız olarak yakalandığımızdan bu günkü duruma düştüğümüzün son görüntüsüdür.

Toplumsal yetersizliğimiz, gerçek eğitim ve öğretim eksikliğimiz bir yana, birde sanal mutluluk ve sahte ego ile yüklenen toplumumuz gerçekliği neredeyse unutmakta sanal mutluluk ve sahte ego ile yüklenmeye devam etmektedir.

GELELİM SPORLA VE FUTBOLLA ALAKALI OLAN KISMA. Çocuklarımız ve gençlerimiz neredeyse uzun zamanlarını sanal oyunlarla geçirirken gerçeklikten uzaklaşmakta gerçek başarıyı ve gerçek mutluluğu unutmaktadırlar. Bu durumda yapılması gereken en önemli faaliyet gerçekliği ortaya koyarak sanal ile gerçeğin farkını anlatmak olmalıdır. Bu durum anlatmak ile sağlanamadığında ise gerçekliğin önemini ortaya koyacak aktivitelere yönelmelerini sağlamak olmalıdır diye özetleyebiliriz.

Peki, bu aktiviteler neler ve nasıl olmalıdır? Bu durumu sanallıktan ve sahte egodan nasıl ayırabiliriz? Neler yapmalı nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorulara cevabı futbol oynamaya çalışan Çocuklarımız ve gençlerimizi ele alarak örneklemeye çalışacağım. Eğitici ve öğreticiler olarak sanalla gerçeği çok iyi ayırt ederek üzerinde çalışmalıyız diye düşünüyorum. Sanal olan soyut kavramları tespit ettiğimizde somut olan elle tutulur kavramlar bizlere gerçekliği gösterecektir.

Lakin etrafımıza baktığımızda gerçek dışı ego yüklenen sanala benzer sahte mutluluklar çocuklarımızın ve gençlerimizin ilerlememesine neden olmaktadır. Nasıl mı? İyi okuyun ve ülkemizde spor dallarında ya da futbol dalında bu sorun her şekilde karşımıza çıkmaktadır. En basit olarak birilerini kendi ile ilişkilendiren bireyler, bir forma dahi giyinince sanki o kişi olan bireyler, sanki bir takım ya da bir kurum ya da kuruluşla kendini güçlü hisseden bireyler sahte ve sanal mutluluğun pençesindedir diyebiliriz.

Gelelim futbol oyunu ile ilgili örneklere, antrenörler futbol kulüpleri, ya da bu tür organizasyonlarda yer alan kurum ya da kuruluşların vermediği vermeye çalıştığı sahte ve sanal başarı ve egoya. Gerçek yeteneğin farkına varamayan bu olumsuz örnekler iyi ile kötüyü ayırmadığı gibi gerçek yetenekleri de bu reklam ve ticaret kokan karmaşaya sokarak istem dışı bu Zararlı aktivitelere çanak tutmaktadırlar. Gerçek dışı turnuvalar, gerçek dışı kişilik yüklemelerle Çocuklarımız ve gençlerimiz bu sanallıktan kurtulmak bir yana daha da derine batmaktadırlar. Görüyor ve gözlemliyorum laf olsun diye yapılan sen onu yendin, o seni yendi, bak biz yendik, bakın bizim takım şampiyon oldu, gördünüz mü nasıl başarı ama. Asıl olması gereken sporcular ve futbolcuları yetiştirmek olmalıyken bu tür oyala para kazan başarı gibi göster evet koskoca bir sahte ve sanal bir yalan.

EVET, TAMDA BUNDAN BAHSEDİYORUM SAHTE EGO, SANAL BAŞARI: Gerçekliğe dayalı sahte ve sanal işe yaramaz boşu boşuna geçen eylemler ve sonucu başarısızlıklarla dolu olumsuz sonuçlar. Çok zengin bir ailenin oğlunu tanırım tuttuğu takımın her maçına gider. Her formasını alır ve giyer kendini o takımda hisseder ve o forma kendini yabancı bir futbolcu gibi hissettirir, Sonuç sağlıksız bir beden, sağlıksız bir kişilik. Evet, gerçek sanal benzetmesi tamda bu örnek ile açıklanmaktadır. Kısaca ha sanal oyun oynamış ha da bu tür gerçekliğe benzeyen sahte ego ve sanal başarıya ortak almış oluyorsunuz.

Bir başka örnekte ise bazı kulüpler futbol okulu üyeliği vererek bazı şehir ve semtlere okul diyerek bayilik vermektedirler. Bunu gören veli ya da futbolcu adayları Çocuklarımız ve gençlerimiz bu duruma kanarak o formayı giyerek o takımdaki futbolcular olacaklarını sanmaktadırlar. Oysa buda sanal ve kandırmacadır neden mi? Bir antrenöre sordum o kulüp sana bir eğitim verdimi cevap hayır? O kulüp sana ya da futbolculara bir eğitim ya da öğretim müfredatı sundu mu hayır? Peki, ne sundu forma ve reklam ile kazanç sağla yeter. Ne öğrenmiş oluyoruz? Sanal ego ve sahte başarı içimize işleyerek büyümekte sonuç ise başarılı gibi görünen reklam kokan forma satışları ve Çocuklarımız ve gençlerimizi ilerletmeyen SAHTE EGO, SANAL BAŞARI.

Kısaca ülke futboluna bakın anlarsınız sonuç eğitimsiz ve başarısız bir gençlik. Bunun suçu ise gerçek eğitim ve öğretim verilemediği gerçeğinin yanında yetenek keşfi yapılmadığı gibi, bu yetenekleri ciddi bir eğitim ve öğretimin verilemediği gibi sahiplenme yapılamadığının asıl nedenidir. Tff ye bir yazı gönderdim ve bu konuyu ilettiğim halde, henüz ne diyorsun diyen olmadığı gibi bu durum her geçen gün ise büyümekte herkes biri birinden bir şeyler bekleyerek bu olumsuz durum devam etmektedir.

İYİLERİ VE İYİ YAPILAN HER ÇALIŞMAYI DESTEKLEYEN BİRİ OLARAK, OLUMSUZ VE OLMASI GEREKENLERİ TOPLUMSAL DUYARLILIK OLARAK ORTAYA KOYMAYA ÇALIŞTIĞIMI ÖNEMLE BELİRTMEK İSTİYORUM.

KENDİ ADIMA İSE TFF YE İLETTİĞİM BİR FUTBOL SİSTEMİNİ TANITIM İLE BELKİ BİR REÇETE SUNARAK BU REÇETEYİ KULLANAN İDARECİ VE YÖNETİCİLER OLURUNU BEKLERKEN, KENDİ ADIMA KENDİ İMKÂNLARIMLA BİR ŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞMAK ZORLUĞUNU BİLEREK İNANDIĞIM BU YOLDA YÜRÜMEĞE ÇALIŞACAĞIMI BELİRTMEK İSTİYORUM.

( saygılarımla Ünal duran ) Not: bütün yazılarıma yorum ve önerilerde bulanabilirsiniz. Bu öneriler beni daha özverili bir şekilde yazmamı sağlayacağını umuyorum. Mail bölümünden önerilerinizi bekliyorum.