02.05.2015 : MVSS , MİLLET VEKİLİ SEÇME SINAVI.

>> M.V.S.S – MİLLET VEKİLİ SEÇME SINAVI.

>> Evet, bu ülkenin geleceğinin bu seçim sisteminden geçeceğini şimdiden belirtmek istiyorum.  Bu projenin de 02-02-2015 tarihinde tarafımdan düşünüldüğünü ve bizzat bana ait olduğunu şimdiden belirtmek isterim.

>> En basit bir ilkokul geçmek için sınav yapılıyor, peşine orta öğretime geçmek için sınav, liseye geçmek için birçok sınav gerekiyor ve kişi veya kişiler eğitim ve öğretim değerini artırabiliyorlar. Peşine hayata adım atmak için ise üniversite sınavı yapılıyor ve bir yıl hazırlık sonrası dört yıl temel eğitim sonrasında ise mesleki yeterlilik sınavı kpss sonra kazanırsan mesleğinle yeterli sayılıp para kazanabiliyorsun.

Kısaca özetlesem de buna benzer çok çeşitli sınavlar yeterlilik için yapmaktadır, herkeste bu sınavlardan geçerek hak ettiği yerlere gelmeye çalışmaktadırlar.

>> Peki, ülke yönetecek en önemli mercilere neden sınav yapılmıyor? Milletvekili olmak için neden hak ederek gelinmiyor? Ya da siyaset kurumu denilen ülke yönetimi için neden hep atama yapılıyor, sen gel bizdensin, yok bizim dediğimizi yaparsan bizdensen ne olursan ol seni seçeriz, demenin ne kadar yanlış olduğunu bu ülkenin her bir oy veren seçmeni çok iyi bilmektedir. Ne kadar önemli vatan meselesi, millet meselesi gibi önemli yönetimini neden önemli olarak görüp buna göre yöneticiler yada millet vekilleri seçmiyoruz.

Doğru ve yanlış yanlarını anlatarak, nasıl olmalı nasıl olmamalı diye açıklayarak, m.v.s.s projesi nasıl işlemeli diye anlatmaya çalışacağım.

NASIL OLMALI: öncelikle hangi meslekten olursa olsun seçilebilmek için sınava girilmelidir. Hangi partiden olunursa olsun halkın fikrini taşıyan olunmalı, parti düşüncesini taşıyan halkın fikrinin sahibi olunmalıdır. Halka örnek topluma örnek olacak insanlar olunmalıdır. Namuslu, örnek bir insan, temiz bir geçmiş, ön koşul olmalıdır. Akıllı zeki, yetenekli, halkı tanıyan, ülkemizin içinden olması şart konulmalıdır.

NASIL OLMAMALI: zengin ünlü, ya da hep aynı meslekten seçilmemeli, kendi yandaşı olmamalı, partide çalışıyor diye olmamalı, ikiyüzlü dün orada bugün burada olanları seçilmemelidir. Kısaca hak etmeyen sınavı geçemeyen ya da az puan alan kesinlikle seçilmemelidir.

>> BİR AÇIKLAMA: Tamda bu noktada bir seçim deneyimi geçirmiş olduğumu ve bana çok önemli bir tecrübe oldu diye belirtmek istiyorum. Bu tecrübeyi yaşamadan bir partiye oy verdiğimi eskidende farklı ama aynı düşüncelere benzer partilere oy veren biri olduğumu da belirtmek istiyorum. Önemli olan şu ya da bu partiye oy vermek değil de, önemli olan doğru bir seçim yaparak örnek olarak çalışacak vekilleri ya da idarecileri seçmiş olmamızdır diye düşünüyorum.

>> Hayal kuruyordum, beni anlarlar fikir sorarlar, aklıma bilgime konuşmama bakarlar, korkuyordum bana öyle sorular sorarlar ki bocalarım altında ezilirim, acaba seçim yapılırken sınavdan geçer miyim? Yok, konuşurken kendimi tanıtırken psikolojik deney mi yaparlar? Yoksa yazılarımıza projelerimizi sorup ispat beklerler diye bekliyordum. Açıkçası hüsran üstüne hüsrana uğradım ve kahroldum. Neden seçilmedim ya da seçilenler hangi vasıflarla seçildiler? Nerede hata yaptım sorular sorular, ve hayallerimin yıkıldığı travma gibi bir kayıp etmişliğin sonucuydu benimkisi, illa şu partiden girdimde olmadı değil, hangi partiden girersem gireyim bu olacaktı, yada buna benzer sonuç olacağı kaçınılmaz bir sonuçtu.

Tamda burada illa kaybettim diye değil, benim beklentilerim önerim olan sınav şeklinin olmamasıydı diye belirtmek istiyorum. Haksız bir seçim olması ve kendimin de bu seçimde hak ettiğimi düşünmemden gelen, Adaletli bir seçim beklentisi olmasını beklemiş olmamdan kaynaklandığını da belirtmek isterim.

>> GELELİM NASIL BİR SINAV YAPILMALI SORUSUNA,

  • Ön koşullu olarak resmi evraklar tamamlanmalıdır.
  • Ön koşullu olarak seçime ve sınava girileceği belirtilmelidir.
  • Kazanıp ya da kaybedeceği nedenleri önceden bildirmelidir.
  • Vatan millet aşkı ve inancı öncelikle belirlenmelidir, gerekirse bu belirlenme bir psikolog ya da sosyal bilimci tarafından onaylanmalıdır, sonra sınava girebileceği söylenmelidir.
  • Ciddi bir sorgulama soru ve cevaplı olarak ön seçimden geçirilmelidir.
  • Sınavda sorular, sosyolog, psikolog, siyaset bilimci, sosyal bilimci ve halk bilimcilerden örneklenerek sorulmalıdır.
  • Sınava girerken kaybedip kazanacağını, kazanırsa neden? Kaybedecekse nedenleri belirtilmelidir.
  • Sınav ücretli olunmalı, sınav geçilir ise partiye harç yatırılabilmelidir.
  • Sınav geçilir ise milletvekili aday adayı olunabileceği sonradan parti gerekli çalışmalara katılabilmelidir.
  • Aynı ön sınav gibi sonradanda aynı tanıtım, mülakat, ya da temayül seçimleri yapılabilmelidir. Bu seçimler ise kazanılması gereken puan gibi yeterlilik anlamına gelmelidir.
  • Tüm sınav ya da ön seçim gibi bütünlüğü sağlayacak her bir puan yada sonuçlar, adaletli ve tarafsız kişilerden raporlanmalıdır.
  • Sonuç olarak seçilecek kişiler ciddi bir sınav ve ön seçimler neticesinde elenerek en son adayların seçilmeleri sağlanmalıdır.
  • Kazananlar ve kaybedenlere nedenleri kesinlikle bildirilmelidir, gerekirse psikolojik destek dahi verilebilmelidir.

 

>> Ülkemizin geleceğinde rol alan vekiller ya da idareciler, birbirlerine dahi insani davranışı bilememektedir. Öyle ki mecliste çok kötü örnek oldukları kesin bir sonuçtur. Bizler sıradan halk olarak bu kötü örnekleri almaktayız ve herkes herkese saygısız bir davranış şeklinde davranmaya devam etmekteyiz.  Meclis denilen bir kurumda bulunan her bir insanın örnek olması şarttır. Çıkar için kazanç için girilen bu birlik yerinde olmadık kavgalar ve çıkar söylentilerini duyan sıradan halk bu örneklerden olumsuz etkilenmektedir. Bu durumda ise üzerime aldığım bu vazife gereğinde bu tür bir örneği sunmayı tüm T.C. Halkı adına görev bilmiş ve bu örnek proje ve düşünceyi yazıya aldığımı belirtmek isterim. Daha adil bir yönetenleri seçmek için, örnek insanları seçip onlardan örnek almak için, vatanımızı milletimizi daha ileri götürecek yasaları yapacak ve uygulayacak insanlar seçmek için bu örnek sınav şekli ile seçilmelerinin daha uygun olacağını sıradan bir vatandaş olarak uygun görüyorum.

 

ÖNEMLİ NOT VE AÇIKLAMA: Bu anlatılan sınav şekli ile yapılacak m.v.s.s – millet vekili seçme sınavı. Bir şekilde daha bilgili ve bu konuda uzman kişiler tarafından genişletilebilir ve daha da ayrıntılı hale getirilebilir. Yoksa illa bu şekilde olunmalı demek ne adaletli inancıma nede doğru bir yaklaşım olacağını düşünmüyorum.

İŞ BU M.V.S.S – MİLLET VEKİLİ SEÇME SINAVI. P ROJESİ YA DA DÜŞÜNCESİ TAMAMEN SN Ünal DURAN a AİTTİR VE BAŞKASI YADA BAŞKALARI TARAFINDAN KULLANILIR YADA ÖRNEK ALINIR İSE TAMAMEN HAKLARIM TARAFIMDAN SAKLIDIR.

20-02-2015 tarihi arası ve 07-04-2015 tarihi Arası ile yazıya alınmıştır. Saygılarımla Ünal DURAN

 

( saygılarımla Ünal duran ) Not: bütün yazılarıma yorum ve önerilerde bulanabilirsiniz. Bu öneriler beni daha özverili bir şekilde yazmamı sağlayacağını umuyorum. Mail bölümünden önerilerinizi bekliyorum.